Intelligent revolution
AI håller på att omdefiniera det mesta i vår värld. Välkommen till den fjärde industrirevolutionen.
De tre första industriella revolutionerna handlade om tillverkningsprocesser, elektricitet och digitalisering. Idag står vi på tröskeln till den fjärde revolutionen som definieras av artificiell intelligens.
Du interagerar redan med AI i vardagen. Kundtjänst på nätet, algoritmer som föreslår musik, när du söker produkter på nätet och därefter blir bombarderad med annonser. Det finns oändliga exempel i din närhet.
Mer data ger bättre beslut
Datainsamling och analys kommer påverka beslutsfattandet i allt större utsträckning. Ju mer korrekt data som finns, desto bättre beslut. Forskning kring AI sker inom så vitt skilda områden som reglerteknik till biomedicinsk teknologi. Inte minst inom sjukvården kan det bidra till säkrare diagnoser då AI till exempel kan analysera mängder av information i medicinska databaser för att dra slutsatser en människa inte skulle mäkta med.
Inom transportsektorn används AI i utvecklingen av elektriska och självkörande fordon. Tekniken föreslår rutter, minskar bränsleförbrukning och utsläpp samt förbättrar trafikhanteringen. Jordbruk som drivs av AI kan optimera användningen av vatten och gödningsmedel, samt övervaka grödor. AI är också avgörande för att kunna förutsäga effekterna av klimatförändringar samt en rad andra tillämpningar.
Deepfake
Det höjs också varnande röster för teknikutvecklingen. Deepfake är ett verktyg som kan framställa filmer och bilder av verkliga personer utan deras medverkan eller godkännande. Konstnärer är oroliga för sina verk som används i AI-genererade bilder. Microsofts chatbot Tay fick stängas ner snabbt när den börjat bete sig rasistiskt på X (före detta Twitter). Med AI-tekniken kommer vi behöva en ny typ av källkritik.
Dessutom går utvecklingen av AI rasande snabbt. Forskare har slagit larm och vill bromsa farten för att inte datorerna ska begå misstag. Utvecklingshastigheten gör i sin tur att när du läser den här artikeln är det mesta som står här redan gammalt.
Boris Eldagsen vann fotopriset Sony World Photography Award – men det visade sig att bilden genererats av AI. Han valde att inte acceptera utmärkelsen.
Källa: www.sfoto.se/