Google Translate:

Grundläggande uppdrag

Affärsverken bygger infrastruktur som får Karlskrona att fungera. Olika nät som levererar olika tjänster med den gemensamma nämnaren att möjliggöra en hållbar stadsutveckling.

Bygger för framtiden

Att gräva ner rör och ledningar har Affärsverken gjort sedan 1907. Idag är det främst utbyggnad av fjärrvärme, el och fibernät. Förutom att schakta i marken handlar det om att koppla upp stadens digitala infrastruktur där även Affärsverkens öppna LoRa-nät ingår.

I de flesta byggprojekt deltar Affärsverken från början och utreder om det finns befintliga nät i området eller ska grävas ner nya. Då krävs också en framåtblick för att säkerställa att det arbete som görs är dimensionerat för att möta, inte bara dagens, utan även framtidens behov i området. Dessutom är utmaningarna större idag i och med att infrastruktur blir allt mer avancerad.

Foto på Pontus Hult, säljare och projektkoordinator på Affärsverken, som säger: "En del av jobbet är att vara omvärldsbevakare. Vi vill vara med och bidra i ett tidigt skede."

Fiber till öarna

Affärsverken har haft som uppdrag att bygga stadsnätet i Karlskrona. I en skärgårdskommun kan det medföra en del utmaningar. Att delar av skärgården är militärt område och att kablar endast kan dras under vissa tider på året har gjort att etappen i skärgården har tagit tid, men nu är uppdraget utfört i och med att sjökabel dragits ut till öarna. Det är viktigt för den sociala hållbarheten då boende på de yttre öarna måste få samma förutsättningar att ta del av den digitala infrastrukturen.

Fakta
Karlskrona stadsnät 31 000 kunder
5 100 kilometer fibernät = 5,5 varv runt jorden

Uppkopplade öar är en självklarhet i en skärgårdskommun som Karlskrona.

Ljusare tider

Trygga miljöer är en del av den sociala hållbarheten. I Karlskrona är Affärsverken ofta med i förslags- och utförandefasen gällande utomhusbelysning. Kommunen och BRÅ identifierar områden som känns otrygga. Affärsverken kommer med förslag och gör ljusberäkningar.

Ett projekt är Hoglands Park som fått spotlights som lyser upp träden samt gång- och cykelstråken. Andra platser som utreds är tunnlar, busskurer och parkeringar.

Affärsverken har även varit med och tagit fram belysning längs nya strandpromenaden på Pottholmen.

Ljusare gångstråk genom Hoglands Park i Karlskrona.

Ett smartare elnät

Dagens elnät behöver kunna hantera många saker som solpaneler, laddstolpar, batterilagring och energifördelning. Därför installerar Affärsverken Smart Grid i Karlskrona. Ett uppkopplat smart elnät som gör det möjligt att se status, samt styra och mäta in- och utflöden i realtid. Något som är avgörande för att kunna bibehålla leveranssäkerheten i elsystemet när elanvändningen förväntas öka. Smart Grid behövs också för att upptäcka fel eller flaskhalsar samt kunna omfördela ström utifrån var elbehoven i samhället finns under dygnet.

Fakta
214 nätstationer.
19 824 kunder inom vårt elnät.
1 183 kilometer ledningar.
99,9 procent leveranssäkerhet.

Uppkopplad stad

I Karlskrona har Affärsverken byggt ett LoRa-nät (Long Range) som möjliggör dataöverföring över långa sträckor. Nätet är en öppen plattform för att kunna utveckla IoT-tjänster. Dataöverföringen görs via sensorer som kan läsa av temperaturer, fuktighet, avstånd med mera. Affärsverken utvecklar IoT-lösningar för Karlskrona kommun som exempelvis mäter vattennivå under broar och registrerar lediga förtöjningsplatser för gästbåtar.

Foto på Pär Boson, infrachef på Affärsverken, som säger: "Våra nät är avgörande för Karlskronas utveckling."

Grön värme

Från tre centrala produktionsanläggningar och en rad närvärmeanläggningar i Karlskrona levererar Affärsverken 100 procent fossilfri fjärrvärme. Den senaste större utbyggnaden gjordes 2022 när Nättraby kopplades ihop med fjärrvärmenätet från Kraftvärmeverk Karlskrona på Mältan, den största anläggningen i Karlskrona. Kraftvärmeverket producerar dessutom grön el samtidigt som fjärrvärme. Något som även värmeverket på Gullberna numera gör genom en så kallad ORC-turbin (Organic Rankine Cycle) som installerades 2023.

Återbruk från byggen

När det byggs i Karlskrona hanterar Affärsverken överblivna schaktmassor och byggmaterial. En del kan återanvändas, men mycket är förorenat och behöver tas om hand av certifierade anläggningar på andra orter. En framtida möjlighet är att kunna leverera begagnat material till nya byggen, som gatsten, takpannor eller lecablock. Då krävs det att på ett tidigt stadium förklara hur material kan tas om hand för att sorteras rätt från början.