Gröna Torstäva
Karlskrona tar ett nytt grepp och utvecklar ett helt bostadsområde utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Välkommen till Torstäva.
Ett nytt bostadsområde skapas i Torstäva utanför Karlskrona där ekologisk och social hållbarhet står överst i projektbeskrivningen. En enorm satsning och ett nytt sätt att tänka helhet för kommunens planarkitekter som gjort förstudien.
Trummenäsområdet har eskalerat i popularitet och förväntas växa med cirka 3 000 invånare framöver. Första etappen som planeras är en hel stadsdel i Torstäva där villor och flerfamiljshus blandas med förskola, handel, mindre verksamheter och allmänna platser.
– Vi har lagt ribban högt och vill presentera ett förankrat gestaltnings- och hållbarhetsprogram, säger Marcus Borg, planarkitekt på Karlskrona kommun.
Ta in den befintliga naturen
– Tanken är sätta människan i centrum utifrån naturens förutsättningar. Vilka eko-systemtjänster kan finnas i området? Exempelvis matproduktion eller odlingar som skapar rekreation och gemenskap, resonerar Hanna Olsson, även hon planarkitekt på Karlskrona kommun och fortsätter:
– Med kloka val kan man knyta an till det som redan finns. Hur kan vi ta hand om dagvatten? Biologisk mångfald? Går det att ta in den befintliga naturen i parkytor? Det finns ett brett spektra av kvalitéer som kanske inte finns i stan.
Grön struktur
Den gröna strukturen är viktig. Blandningen av skog, kust, strandängar och odlingslandskap ska vara en del av identiteten. Bebyggelsen kommer också präglas av det. Ett referensexempel är Tångeröds ekoby på Tjörn som också ligger nära kusten och är präglat av kulturlandskapet med stort fokus på ekologi och hållbarhet. Bostäderna och området är utformat för att underlätta för de boende att minska sin resursanvändning.
– Man kanske ska bygga i trä och använda sol och vind. Ambitionen är att skapa en social mix med olika boendeformer. Man ska kunna bo och leva här hela livet, säger Marcus Borg.
Ökad jämställdhet
Utvecklingen av cykelvägar och bussförbindelser är en förutsättning för ett hållbart resande till och från Trummenäsområdet. En ökning av cykel- och kollektivtrafik stödjer även personer med begränsade ekonomiska möjligheter och bidrar till ökad jämställdhet.
– Att titta på ett projekt utifrån de här parametrarna är spännande och något av ett pilotprojekt för Karlskrona, säger Hanna Olsson.
Byggstart i Torstäva förväntas tidigast 2027.