Vi behöver mer elproduktion i södra Sverige
Människor blir alltmer medvetna om vikten av att använda energi på ett effektivt sätt. Samtidigt kräver ny teknik, datahallar och den väntade elektrifieringen av transportindustrin och processindustrin mer el. Prognoser tyder på ökad elanvändning, vilket ställer höga krav på elsystem och kapacitet.
– Vi behöver mer elproduktion i södra Sverige, så därför satsar vi vidare på lokal och förnybar energi. Det ger kunderna i regionen ökad trygghet, säger Anna Hammartorp, affärsområdeschef Energi på Affärsverken i Karlskrona.
Affärsverken jobbar med samhällsnytta på bred front och ansvarar för allt från stadsnät och renhållning, till el och värme i Karlskrona. Den mångsidiga verksamheten präglas av ett driv mot hållbart, förnybart och fossilfritt.
Hållbara lösningar för framtiden
Särskilt tydligt blir det vid en genomgång av Affärsverkens satsningar på lokala förnybara energikällor som ska bidra till att möta en ökad efterfrågan på el på ett hållbart vis. 55 procent av energileveranserna kommer från ett antal egna biobränsledrivna anläggningar. Flaggskeppet Kraftvärmeverk Karlskrona, som ger både närproducerad el och värme, drivs av flis och restprodukter från skogsbruket i regionen. Det bidrar till minskat fossilt oljeberoende.
– Vi tror på vårt biobränsle. När vi producerar vår fjärrvärme får vi elen på köpet. Ju fler värmekunder vi har, desto mer el kan vi producera. Det är riktigt resurseffektivt, säger Anna Hammartorp.
Strålande utveckling för solenergin
Affärsverken ligger också bakom Karlskrona Solpark, som efter två utbyggda etapper levererar el som motsvarar årsanvändningen i 240 villor. Den byggs i tio etapper och ska bli en av Sveriges största andelsägda solparker med en kapacitet på 6 MW. Parken ägs gemensamt av organisationer, företag och privatpersoner som vill sänka sina elkostnader och bidra till en hållbar utveckling med förnybar el från solen.
– Solenergin växer snabbt även genom våra solcellspaket till hushållen. Vi har över 200 mikroproducenter av solenergi, säger Anna Hammartorp.
En mikroproducent genererar egen förnybar el med hjälp av till exempel solceller hemma på taket. Vid överskott levererar hushållet elen vidare till Affärsverken.
Lagrar värme för ökad trygghet
Tack vare en stor ackumulatortank vid kraftvärmeverket kan Affärsverken lagra energi i form av värme. Den kan ge extra värmetillskott vid tider då det behövs och gör det samtidigt möjligt att förskjuta viss elproduktion till tider då behovet av el är som störst.
Driver hållbar utveckling
Affärsverken erbjuder sina kunder fler lösningar som bidrar till en hållbar vardag i enlighet med förnybarhetsprincipen. Laddningsstationer för elfordon, smarta tjänster för energieffektivisering och miljövänlig elhandel till kunder över hela Sverige gynnar indirekt en fortsatt utveckling mot förnybart. I takt med att efterfrågan ökar, blir det mer lönsamt att satsa på förnybar energi.
– Vi vill, som de flesta, vara med och göra gott. Vi tycker det är viktigt med lokal produktion och levererar Bra Miljöval. Alla våra privatkunder har ursprungsgarantier och garanterat fossilfri el, säger Anna
Hammartorp.
Förnybart eller fossilfritt?
Här är förklaringen på några viktiga ord och begrepp:
Förnybart bränsle Som sol, vind, vatten och biomassa. förnyar sig snabbt! |
Fossilfritt bränsle Fritt från fossila bränslen, men inte nödvändigtvis förnybart. exempel: kärnkraft av uran – Fossilfri, men inte förnybar! |
Fossila bränslen Som olja, kol och naturgas. – Urgamla rester av djur och växter. – Förnyas mycket långsamt. orsakar mest växthusgasutsläpp. |
Ursprungs- garantier utfärdas enligt lag och visar från vilken källa elen kommer. |
Bra Miljöval är Naturskyddsföreningens miljömärkning som innebär att exempelvis elen är både förnybar och producerad enligt högt ställda miljökrav. |