Google Translate:

Teknik, miljö och människa i hållbart samspel

Det finns möjligheter att uppnå de 17 globala målen till 2030. Det krävs dock en insiktsfull teknisk utveckling, ett ändrat konsumtionsbeteende och en förståelse för att hållbarheten inte bara gäller klimatet, utan även ekonomiskt och socialt.

Globala malen.jpg– Vi måste se även till människans inre hållbarhet, som Steen Hildebrandt, professor vid Aarhus School of Business, uttrycker det i ett samtal kring digitalisering och hållbarhet på Charlie Tango Talks Facebook-kanal.

Globala målen, som antogs av ett enigt FN 2015, täcker in ett flertal viktiga ämnen och stakar ut en rak väg mot hållbar utveckling. Exempelvis ska företag kunna konkurrera och hushåll konsumera utan att ödelägga jordens resurser. Då måste teknikutvecklingen löna sig, ge bättre produkter och mindre avfall.

Krav på förändring
Steen Hildebrandt menar att storföretagen bör kunna vara pådrivande, dels för att de ofta har bättre marginaler än små och medelstora företag, dels för att de måste ställa om för hållbar vinst för att överhuvudtaget finnas kvar om tio år. Företagen måste agera nu och investera i teknik med ett längre perspektiv. De lär därför få acceptera en lägre vinst under några år för att kunna möta kraven. Det räcker alltså inte att bara anamma en snabb digitalisering och automatisering. Med teknikens hjälp kan världen nå målen, men om den bara resulterar i ökad produktion, som i 2,5 miljarder smartphones per år, krävs ändrade konsumtionsmönster och kompromisser mot en mer cirkulär ekonomi.

Viljan att överleva
Professorn är optimistisk när det gäller att nå ut med Globala målen till världens befolkning och tror på snara förändringar i Europa, Nordamerika och delar av Asien. Människor tvekar inför förändring, men inser nu att det är enda chansen. Viljan till förändring måste också påverkas av allt från prissättning
till teknik och attityder. Vägen till en global hållbarhet går via oro till nytänkande och investeringar – som satsningar på syntetiskt fläskkött och tak av solceller.

Det goda livet
Sedan gäller det att människan hänger med. Digitali­sering och robotisering kan innebära stor arbets­löshet inom branscher som den bensindrivna bilindustrin. Hur blir livet utan arbete? Står vi inför ökad ångest, utanförskap och isolering?

– Vi kan nå målen. Men hållbarhet gäller inte bara luft och vatten, utan också mänskliga relationer. Vi måste därför också se till att människor kan leva ett tryggt, balanserat och meningsfullt liv, eller ”det goda livet”.
Steen Hildebrandt understryker att frågan inte gäller om världen ska ställa om sig, utan om när. Han tror att flera av målen kan vara uppnådda till 2030.

– Vi kanske inte har nått alla, men vi lär ha fått utvecklingen att accelerera.