Beskrivning: På grund av regn ställer vi in avgångar med M/F Elleskär och M/F Annaskär tillsvidare.

Google Translate:

Beskrivning: På grund av regn ställer vi in avgångar med M/F Elleskär och M/F Annaskär tillsvidare.

Fina nya fibrer från gamla kläder

Textilindustrin är den näst mest förorenade industrin i världen. Nu har det svenska företaget Re:newcell hittat ett sätt att ändra på det.

 

Renewcell.jpg

Hur många plagg köper du varje år? Hur många slänger du? Enligt siffror från IVL Svenska Miljöinstitutet sätts nästan 140 000 ton textil årligen på den svenska marknaden. Av dem återvinns endast cirka fem procent. Textilindustrin är en av de sektorer som har den högsta miljöpåverkan i världen, sett till vattenförbrukning, kemikalieanvändning och transporter. Det vill företaget Re:newcell
ändra på. I fabriken i Kristinehamn bryts gamla textilier ner till cellulosafibrer, som används som råvara till nya kläder. Kvaliteten på fibrerna blir enligt Re:newcell lika bra eller bättre som i de gamla kläderna.

”En viktig milstolpe”
Att återvinna bomull och viskos på det sättet har tidigare inte fungerat i industriell skala. Det gör Re:newcells fabrik unik. Idag har den kapacitet att producera 7 000 ton cellulosafibrer per år. Målet är att bygga fler fullskaliga fabriker, som kan öka produktionen till upp till 30 000 ton. Och affärs­idén har börjat få fart. Svenska klädjättar som H&M och KappAhl har gått in som delägare i företaget. I maj 2019 gjorde företaget sin första försäljning – 22 ton cellulosafibrer till en stor fiberproducent i Kina. Den 31 januari i år meddelades att H&M blir det första märket att sälja ett plagg gjort av Re:newcells nya material Circulose.

– Det här är en viktig milstolpe för modeindustrin. För första gången kommer människor att kunna köpa kläder gjorda av Circulose, troligtvis världens mest hållbara mode­­material, säger Patrik Lundström, vd
på Re:newcell i ett press­meddelande.