Plast - en djupdykning
Över 6,5 miljoner ton plastavfall dumpas i världens hav – varje år. Om vi fortsätter på samma sätt som idag kommer det om 30 år att finnas mer plast än fisk i haven. Men på vilket sätt kan plast vara skadligt? Och hur ska vi hantera den plast som finns?
Enligt siffor från EU-kommissionen är mer än 80 procent av det marina skräpet plast. För att minska plastavfallet har Europaparlamentet godkänt en ny lag som förbjuder plastprodukter för engångsbruk i EU från och med 2021. Det innefattar bland annat bestick, tallrikar, sugrör och bomullspinnar i plast, produkter som idag utgör 70 procent av allt marint avfall. Det finns många exempel på hur plastavfall orsakar fysiska skador på fisk och landgående djur, som både kan råka äta och fastna i skräpet. Plast kan också släppa ifrån sig kemiska ämnen som till exempel ftalater, som kan vara miljöfarliga och giftiga för framför allt vattenlevande organismer.
Nya sätt att återvinna
Samtidigt är plast på flera sätt ett fantastiskt material med många användningsområden både
i våra hem och i sjukvårdsmaterial. Det är när hanteringen brister och plasterna inte omhändertas
på rätt sätt som de kan bli skadliga. Förutom återvinning har återbruk blivit ett sätt att ta tillvara på plasten. Det minskar miljöpåverkan, sparar på resurser som olja, och kan till och med vara ett sätt att städa våra hav. Det upptäcks också ständigt nya användningsområden för den havsplast som fastnar i fiskenät eller spolas upp på stränderna. Här kan du läsa mer om några sådana projekt.
FAKTA // Ftalater
- Ftalater är mjukgörande ämnen som kan finnas i till exempel leksaker gjorda i PVC-plast, samt vissa typer av plastfilm.
- Ftalaterna DEHP, DBP och BBP är klassificerade som giftiga och reproduktionsstörande. De är sedan 2007 totalförbjudna i leksaker och barnavårdsartiklar.
- DBP är även klassificerad som miljöfarlig och mycket giftig för vattenlevande organismer.
- DINP, DIDP och DNOP är förbjudna i leksaker och barnvårdsartiklar som kan stoppas i munnen.
- ”Glas och gaffel”-symbolen på matförpackningar visar att plastmaterialet är säkert att använda
till mat.