Google Translate:

På menyn i framtiden

Larver, skalbaggar och myror. Vad ska vi egentligen äta för att bidra till en hållbar framtid? Svaret kommer nödvändigtvis inte från naturen, utan från ny teknologi.

 

Insekter.jpg

I bräschen för den nya utvecklingen ställer sig det svenska företaget Sweden Foodtech, ett företag som genom modern teknik vill förändra hela det globala matsystemet. Det handlar alltså inte om att få fler människor att äta insekter, utan att genom insamling och hantering av data få dem att omvärdera maten de äter. Utifrån information om varifrån maten kommer, hur långt den har transporterats och hur arbetsvillkoren ser ut där den produceras, ska konsumenter enkelt kunna göra smartare och mer hållbara val.

Nya typer av odling
Den moderna tekniken håller redan på att förändra möjligheterna för odling. Med led-ljus går det att odla grönsaker i en källare eller ett garage och påverka hur grönsakerna ser ut och smakar. I odlingar med slutna ekologiska kretslopp cirkulerar vattnet och växterna får näring från fiskbassänger. Genom sådana innovativa, tekniska lösningar går det att flytta matproduktionen till städerna, närmare konsumenterna, och samtidigt minska miljöpåverkan. Teknologins möjligheter inom matproduktion har fått allt fler techbolag och investerare att få upp ögonen för livsmedelsbranschen, vilket tyder på att mat­revolutionen redan är här.