Beskrivning: På grund av regn ställer vi in avgångar med M/F Elleskär tillsvidare.

Google Translate:

Beskrivning: På grund av regn ställer vi in avgångar med M/F Elleskär tillsvidare.

Färöarna ska bli helgröna – med blågul havsenergi

Färöarna har ett ambitiöst mål om att ha en helt fossilfri elproduktion redan 2030. För att nå målet inom tio år har berörda aktörer räknat ut att det krävs kloka satsningar inom vindkraft, vattenkraft, solenergi, pumpsystem, batterier – och inte minst i ett pilotprojekt med svenskutvecklad havsenergi.

 

Faroarna.jpg

Det pågår ett intensivt samarbete mellan färöiska myndigheter, ögruppens kommunägda kraftbolag SEV och branschorganisationen Dansk Energi för att skapa ett oljefritt energisystem så att Färöarna ska kunna kalla sig ”världens grönaste ögrupp”. Tekniskt sett går det, men det gäller också att investera pengarna rätt och att samverka med företag som verkligen har de lösningar som krävs.

Höga krav på leverans
Uppvärmning och bilåkande är tunga energikrävande poster som ska elektrifieras helt och hållet till 2030. Det kräver utfasning av dieselkraftverk och bensin- och dieseldrivna fordon samt ökad produktion av energi från hållbara källor. Mycket talar för en kombination av fler vindkraftverk, fler solcellsparker och anläggningar för tidvattenkraft. Risken är dock att elproduktionen blir för beroende av väder, vind och tid på året och dygnet. För att kunna garantera stabila elleveranser måste öarna även satsa på energilagring med starka batterier. På så vis blir det möjligt att balansera toppar och dalar. Det behövs också andra former av grön, säker och kontinuerlig elproduktion.

Svensk uppfinning
Det är här som det nya strömkraftverket från det svenska miljöteknikbolaget Minesto kommer in som en till synes utmärkt lösning. Teknikkonceptet, som kallas Deep Green, bygger på en gigantisk ”undervattensdrake” som på ett effektivt sätt kan producera el genom att ta vara på kraften i havets strömmar. EU och Energimyndigheten i Sverige har beviljat stöd till utveckling av konceptet. SEV har i sin tur slutit avtal med Minesto om att bidra till ett första pilotprojekt genom att köpa elen från två nätsanslutna drakar i sin strävan mot målet om 100 procents förnybar elproduktion.

Deepgreen.jpg

Pålitliga energikällor
Tekniken är perfekt för öar och avlägsna anläggningar som traditionellt har tvingats förlita sig på dieselgeneratorer. Medan diesel resulterar i stora utsläpp, höga elpriser och ingrepp i landskapet utnyttjar undervattensdraken rena och förutsägbara resurser i form av tidvatten och havsströmmar. Det kan kompensera för behovet av energilagring från andra förnybara och väderberoende resurser.

Svävar med strömmarna
Deep Green producerar el från långsamma havsströmmar genom att en turbin sveper över ett stort område i havet i betydligt högre hastighet än strömmarna själva. Det är ungefär som när en flygande drake gör svängar i en åtta och accelererar snabbare än vad vinden blåser. Minesto har överfört den funktionen till en stor turbinförsedd undervattensdrake – eller ett strömkraftverk – som svävar med undervattensströmmarna. Tekniken är patenterad och prisbelönt och skapar större möjligheter till effektiv produktion än strömkraftverk som står still på sjöbotten. Företaget tror på en global potential om 600 GW för havsenergin – vilket är att jämföra med dagens kärnkraft på 400 GW. Med hjälp av världsledande forskning och utveckling kan Färöarna nå sitt mål. De havsenergikoncept som växer fram längs vägen kan också bidra till en omställning mot ett globalt hållbart energisystem.