Kallt ute och varmt inne – därför blir elräkningen större i vintertid
Under vintern är elräkningen ofta högre än under årets varmare delar. Ibland även högre än vad du hade räknat med. Vad beror det egentligen på? Och hur kan du påverka elräkningen i rätt riktning? Här ger vi dig hjälp på vägen.
Elräkningen kan i vintertid väcka ett och annat frågetecken, särskilt om vintern har varit kallare än vanligt. I år har andra halvan av januari och början av februari varit kyligare än normalt i Norden, till skillnad från förra årets inledning som var mildare. Årets låga temperaturer kan komma att märkas på elräkningen
– Oftast kan högre räkningar i vintertid till stor del kopplas till högtrycksbetonat väder, alltså kallt, torrt och vindfattigt, säger Affärsverkens krafthandlare Fredrik Liljekvist och förklarar hur det hänger ihop.
– Elförbrukningen ökar för de flesta av oss när det blir kallt. Inte minst har många av våra kunder ett uppvärmningsbehov på vintern som är kopplat till elförbrukningen. Samtidigt gör det torra och vindfattiga vädret att vatten- och vindkraftsproducenternas förutsättningar för att producera el minskar. Den ökade efterfrågan på el i kombination med det minskande utbudet ger oss då oftast högre elpriser. Tillsammans med kundens ökade förbrukning gör det att räkningen blir större än under andra delar av året.
Spara genom att täta
Desto bättre finns det flera sätt att påverka dina framtida elräkningar. Det kan löna sig att se över både elhandelsavtalet och energiläget på hemmaplan. Precis som Fredrik berättar är elkostnaderna kopplade till uppvärmning ofta en viktig faktor, särskilt under vintern. Roger Ahlman, energi- och klimatrådgivare hos kommunerna i Blekinge, berättar att det så här års går att spara ungefär fem procent av energianvändningen för uppvärmning genom att sänka inomhustemperaturen med bara en grad.
– Om du tätar fönster och dörrar ordentligt minskar du både på drag och på den värme som släpps ut. Ofta är det drag man är känsligare för än själva kylan, och slipper du draget kanske du kan sänka temperaturen både en och två grader, säger Roger som förstås har fler energispartips på lager.
– Bland annat ska du se till att värmen kan cirkulera fritt genom att inte ha stora möbler just framför elementen och om du har en kamin kan du stödelda för att hålla nere uppvärmningskostnaderna.
Minska den rörliga nätavgiften
Utöver avgiften för den el du förbrukar finns ytterligare en fakturapost som påverkas av hur mycket el du gör av med. Det är den rörliga nätavgiften. Den fasta nätavgiften beror på vilket säkringsabonnemang du har, men den rörliga nätavgiften kan du alltså minska genom att hålla nere din förbrukning.
– Den rörliga delen i elnätsavgiften brukar även kallas för överföringsavgift och är något som du betalar för att elen transporteras i nätet. Vi vill också att du som kund ska kunna påverka dina kostnader för elnätet och då är det logiskt med en rörlig komponent som minskar om du drar ner på din elanvändning, säger Affärsverkens Martin Nilsson, produktägare Elnät.
Håll koll på klockan
Ytterligare något som kan påverka elräkningens storlek är vilka tider på dygnet som man gör av med mest el. Fredrik förklarar att detta gäller för kunder som har valt timmätning hos sin elhandelsleverantör och har ett avtal om rörligt pris eller portföljförvaltning. De flesta dagar är elpriset som högst runt klockan 8–11 och 16–19.
&emdash; Du tar ett första steg mot att hålla nere kostnaderna om du minskar din förbrukning under dessa timmar genom att till exempelvis inte köra diskmaskin, tvättmaskin eller torktumlare just då. Genom att flytta din elanvändning på detta vis bidrar du dessutom till att hjälpa elsystemet under de mest ansträngda timmarna, säger Fredrik.
Energispartips i vintertid från Roger Ahlman, energi- och klimatrådgivare hos kommunerna i Blekinge:
- Sänk temperaturen inomhus. Om du som bor i villa sänker temperaturen med en grad sparar du fem procent av energianvändningen för uppvärmning under december till mars. Sett till ett snitt över året i våra trakter sparar du åtta till tio procent av energianvändningen för uppvärmning genom att sänka temperaturen med en grad.
- Se över gamla lister kring fönster och dörrar. Byt vid behov till nya lister som håller tätt. Dåligt tätade fönster och dörrar släpper ut värme, och dessutom gör drag att det känns ännu kallare inomhus.
- Se till att värmen från elementen kan cirkulera fritt. Stäng inte in värmen genom att ha en soffa eller andra stora möbler just framför elementen.
- Stödelda om du har en kamin. Det hjälper till att hålla nere uppvärmningskostnaderna.
- Frosta av frysen. Passa på när det är så pass kallt att frysvarorna kan vara ute i kylan under tiden. En väl avfrostad frys drar mindre energi. Dammsug även kylens och frysens baksidor. Om de är dammfria minskar energiförbrukningen hos kyl och frys.