Tillämpningsvillkor småskalig produktion
Med Nätägaren avses i dessa villkor Affärsverken Elnät i Karlskrona AB, organisationsnummer: 556532-0834.
Nättariff för inmatning
Nättariffen för inmatning av el till Nätägarens elnät är beroende av anslutningsspänningen.
Inmatningens effekt, högsta årliga timvärde, får vara högst 1 500 kW.
I säkringsabonnemanget/effektabonnemanget för uttag skall abonnemangsavgift betalas för minst den kapacitet som inmatningen kräver.
Produktion skall främst vara för eget bruk.
Mätning
Inmatad el och uttagen el mäts separat. Båda mätningarna sker kvartsvis samt avräknas per dygn. Om detta kräver mätarbyte, så görs detta avgiftsfritt av Nätägaren efter föranmälan om inmatning till Nätägarens elnät, enligt nedanstående villkor för drift.
Kontrolluppgift till Skatteverket
Nätägaren ska lämna kontrolluppgift till Skatteverket om hur mycket el som matats in
och tagits ut i anslutningspunkten. Dessa uppgifter ligger till grund för Skatteverkets beräkning av skattereduktion för mikroproduktion av förnybar el.
Villkor för utbetalning av Nätnyttoersättning
Producenten har rätt till nätnyttoersättning för den el som matas in på Nätägarens nät. Erbjudandet gäller tillsvidare och Nätägaren äger rätt att ändra priser och villkor. Nätnyttoersättning utbetalas endast för överskottsproducerad el när producenten har en produktionskälla max 1500 kW inom ramen för befintligt uttagsabonnemang. Elproduktionen ska ske från förnyelsebara källor, exempelvis sol, vind eller vatten.
Fakturering
Utbetalning av Nätnyttoersättning sker i efterskott utifrån uppmätt inmatad el. Utbetalningen sker normalt genom en kreditering på konsumtionsfakturan.
Momsplikt
I det fall Kunden vid driftsättning är eller senare blir momsregistrerad är det Kundens ansvar att omgående meddela Affärsverken det tilldelade momsregistreringsnumret. Informationen lämnas med fördel till info@affarsverken.se.
Övrigt
I övrigt gäller i tillämpliga delar de allmänna avtalsvillkoren i NÄT 2012 K (rev) och NÄT 2012 N (rev). För drift av anläggningen gäller bland annat villkor enligt nedan.
Villkor för drift med mera vid produktionsanläggningar anslutna inom kunds elanläggning
Färdiganmälan och idrifttagning
Anslutning av produktionsanläggningen får endast göras efter godkännande av Nätägaren. Sådant godkännande begärs lämpligen genom föranmälan av behörig elektriker. För anläggningen och driften av densamma skall Elsäkerhetsverkets föreskrifter gälla och utrustningen skall utföras enligt Energiföretagen Sveriges rekommendationer i AMP, Anslutning av mindre produktionsanläggningar till elnätet. Kunden skall kostnadsfritt ställa lämpligt utrymme till förfogande för Nätägarens mätutrustning, om så krävs. Före första tillkoppling av produktionsanläggningen skall anläggningen färdiganmälas av behörig elinstallatör. Protokoll över utförda funktionsprov av anläggningens elektriska skyddsfunktioner och över uppmätta jordtagsmotstånd skall bifogas.
Drift- och samkörningsvillkor
Den utrustning som krävs för samkörning med kundens elanläggning och med Nätägarens elnät bekostas, ägs och underhålls av elproducenten. För anläggningen och driften av densamma gäller följande föreskrifter och rekommendationer.
A) Elsäkerhetsverkets föreskrifter för elektrisk starkströmsanläggning ELSÄK-FS 2017:2 med tillägg och ändringar.
B) Svenska kraftnäts föreskrifter och allmänna råd om driftsäkerhetsteknisk utformning av produktionsanläggningar SvKFS 2005:2.
C) Anläggningen skall utföras enligt AMP och Nätägarens tekniska bestämmelser samt skall godkännas av Nätägaren.
D) Särskild driftinstruktion utfärdad av Nätägaren skall följas, innehållande bland annat överenskomna inställningar.
E) Regelbunden tillsyn och skötsel av anläggningen.
F) Nätägaren äger rätt att besikta och prova att utrustningen fungerar enligt angivna villkor. Sådan besiktning och/eller provning skall aviseras i god tid före genomförandet och bekostas av Nätägaren.