Google Translate:

Utfall och prognos

Publicerad september 2024

Hos oss får du bara el som kommer från 100 procent förnybara energikällor som sol, vind, vatten och biobränsle – helt utan CO2-utsläpp eller kärnbränsleavfall.

Elmarknaden 2024

Januari månad fick i Norden en mild och nederbördsrik avslutning. Det innebar att hydrobalansen, ett mått på hur mycket snö och vatten som finns tillgängligt för vattenkraftsproduktion, fick en välkommen förstärkning. Hydrobalansen höll sig sedan stabil fram till mitten av april där kallare väder än normalt ledde till en försämring. Det fördröjde i sin tur vårfloden som normalt sett brukar ta fart vid denna tid. Från maj och framåt har nederbördsrikt väder åter inneburit en förstärkning och vi ser just nu framför oss en höstperiod med potentiellt gott resursläge för vattenkraften. Det förbättrade läget har sedan maj bidragit till fallande nordiska spot- och terminspriser.

Geopolitisk oro knutet till konflikterna mellan Ryssland och Ukraina samt i mellanöstern har under årets första hälft lett till stigande bränslepriser (framför allt gaspriset). De höga bränslepriserna har i sin tur varit en bidragande orsak till att vi fått se högre elterminspriser på den europeiska kontinenten. Vilket till viss del även påverkat våra nordiska elterminspriser även om dessa varit mer pressade av den förbättrade hydrologin.

Föreningsportföljens utfall 2024

Affärsverkens elhandlare har under 2022 och 2023 haft som generell strategi att inom förvaltningsmodellens ramar prioritera prissäkringar i närtid och därmed till stor del avvaktat med köp längre fram i tiden. Detta har varit ett vinnande koncept i en fallande marknad.

Även under merparten av 2024 har vi varit positionerade för nedgång och därmed till stor del avvaktat med prissäkringar framåt. Detta är något som återgetts i portföljens fallande prisutveckling. För perioden januari till augusti i år har en genomsnittskund i Föreningsportföljen haft ett snittpris på 122 öre per kilowattimme, inklusive moms.

Framtida prognos

Vi har just nu ett läge med låg efterfrågan på el och energi i Europa. De europeiska gaslagren är välfyllda och förutsättningarna inför vintern ser ur ett konsumentperspektiv mer gynnsamt ut än det gjorde innan sommaren. Här i Norden har vi samtidigt ett överskott i vattenmagasinen och långtidsprognoserna indikerar mer nederbörd än normalt. Allt sammantaget ser de nordiska och svenska spotpriserna ut att kunna utfalla lägre kommande höst och vinter än vi såg under motsvarande period förra året. Även de prissäkringar som ligger framåt i portföljen är gjorda på lägre nivåer än föregående år.

Föreningsportföljens kunder kan enligt prognos förvänta sig ett snittpris på cirka 100 öre per kilowattimme under det avslutande kvartalet 2024 och under det första kvartalet 2025. Priserna är inklusive moms och baseras på nuvarande marknadspris.

Ett förvaltat avtal innebär att leveranspriserna framåt i tiden prissäkras med successiva inköp olika lång tid i förväg. Ett portföljavtal ska utvärderas över lång tid. Enstaka månader/perioder utfaller portföljpriserna högre än de helt rörliga priserna, vars utfall till stor del är väderberoende.

Priser i ovan graf är inklusive moms.

Utfall och prognos maj 2024

Utfall och prognos januari 2024