Beskrivning: Du som har ordinarie hämtning tisdag 7 maj till och med torsdag 9 maj: Sätt ut dina kärl senast klockan 06:00 dagen före ordinarie hämtning. Viss förskjutning kan ske, så låt kärlen stå tills de är tömda. Tack för hjälpen!

Google Translate:

Beskrivning: Du som har ordinarie hämtning tisdag 7 maj till och med torsdag 9 maj: Sätt ut dina kärl senast klockan 06:00 dagen före ordinarie hämtning. Viss förskjutning kan ske, så låt kärlen stå tills de är tömda. Tack för hjälpen!

Uppkopplad, mätbar och hållbar

Smart teknik förväntas lösa många av våra samhällsproblem, inte minst genom att göra städer uppkopplade för att leverera välfärd och trygghet.

En smart stad använder teknologi och digitalisering för att förbättra invånarnas livskvalitet, effektivisera stadsförvaltningen och främja hållbarhet. Där används till exempel sensorbaserad
teknik för att övervaka och styra trafikflöden, energiförbrukning och avfallshantering. Det kan även innebära att invånarna får tillgång till smarta tjänster samt ökad tillgänglighet till offentlig information och service.

Olika förutsättningar

Idén om den smarta stadens fördelar delas av de flesta. Däremot har digitaliseringens utveckling kommit olika långt i olika städer. London är ledande i Europa när det kommer till att samla data från staden för att underlätta beslutsfattande. I kombination med AI och IoT skapas djupare insikter i lokala företeelser som luftkvalitet, mobilitet och energikonsumtion, med mera. Teknik som i sig inte är revolutionerande, men sker i så omfattande skala att hållbarhetsvinsterna blir enorma.

En storstad kanske har andra förutsättningar för att snabba på digitaliseringsprocessen än en småstad, men det måste inte vara så. Lika ofta handlar det om eldsjälar, politisk vilja och samarbeten mellan kommun, universitet och näringsliv.

City as a platform

I Karlskrona har Affärsverken arbetat länge med att bygga digitaliserad infrastruktur, dels genom stadsnätet, men även via IoT-tjänster. Patrick Ågren, stadsnätschef på Affärsverken, ser många användningsområden.

– I Stockholm installerades sensorer för temperatur och fukt i 22 000 lägenheter vilket beräknas minska energiåtgången med cirka sex procent, vilket motsvarar uppvärmning av 1 260 lägenheter. De stora volymerna innebär att bolaget kommer spara cirka 8 200 MWh per år. Liknande insatser skulle så klart kunna göras i Karlskrona. Ett annat användningsområde är temperatursensorer där vi kan se om gator behöver halkbekämpas. Sensorer kan även upptäcka läckage i vattenledningar
eller hitta lediga parkeringsplatser, säger Patrick Ågren.

Tillsammans med Karlskrona kommun har Affärsverken gått in i RISE-projektet ”City as a Platform” för att hitta en standard för hur IoT-data ska lagras. Detta för att kunna dela data enkelt.

– En uppkopplad stad blir mer effektiv och transparent när fler kommer åt data och kan delta i utformningen av våra städer. Det blir både en hållbar och en demokratisk effekt, summerar Patrik Ågren.

Källa: BeeSmart City, iotsverige.se

IoT-tjänster i Karlskrona

  • Badtemperatur.
  • Vattennivå under broar.
  • Lediga förtöjningsplatser för gästbåtar.
  • Uppkopplade cykelpumpar.
  • Mäta närvaro och hur mycket ett kontor används.
  • Luftkvalitet.
  • GPS-positionering av utrustning.
  • Mäta matsvinn.
  • Individuell mätning av varmvatten.
  • Mäta besökare på Mältan återvinningscentral.
  • Nivåmätning lakvatten.
  • Nivåmätning i sopkärl och containrar.
  • Värme- och fuktmätning i elskåp.