Beskrivning: Du som har ordinarie hämtning tisdag 7 maj till och med torsdag 9 maj: Sätt ut dina kärl senast klockan 06:00 dagen före ordinarie hämtning. Viss förskjutning kan ske, så låt kärlen stå tills de är tömda. Tack för hjälpen!

Google Translate:

Beskrivning: Du som har ordinarie hämtning tisdag 7 maj till och med torsdag 9 maj: Sätt ut dina kärl senast klockan 06:00 dagen före ordinarie hämtning. Viss förskjutning kan ske, så låt kärlen stå tills de är tömda. Tack för hjälpen!

Skolexempel på IoT

Din bil har det förmodligen. Kanske din klocka eller rent av ditt kylskåp. Vi pratar såklart om IoT – sakernas internet – en etablerad teknik idag som ständigt hittar nya användningsområden. Till exempel på Holmsjöskolan i Blekinge.

Holmsjö-Skola-2.jpgAnn Georgsson och Jennie Olofsson får koll på skolköket med IoT.

IoT, eller M2M som det kallades på nittiotalet, handlar om att koppla upp, mäta och styra saker. Affärsverken satsar medvetet på IoT och har hjälpt Holmsjöskolan, strax norr om Karlskrona, att få nytta av IoT-sensorer. Joakim Jaxér, tekniker på Affärsverken, berättar:

– Det är en win-win-situation. Det bidrar till bättre ekonomi för kommunen och en mer hållbar miljö för barn och personal i skolan. Vi har kopplat upp och mäter olika saker. Till exempel in- och utgångar och vilka fönster som är öppna. Om man glömde stänga en dörr på kvällen så syns det. Vi kan se hur många personer som befinner sig på skolan och mäta ljudnivåer i entréerna.

Tänka hållbart

Ann Georgsson är rektor på Holmsjöskolan och ser fördelarna med en uppkopplad skolmiljö.

– Satsningen är viktig av olika skäl. Vi ser att systemet kan hålla nere onödiga fel och reparationer. Det handlar också om att påverka vårt tänk och bidra till ett hållbart samhälle, säger Ann Georgsson. Bland annat skolköket har försetts med smarta IoT-applikationer.

– Är det problem med en kyl eller frys så ser vi det och kan förhindra att mat blir fördärvad, säger Ann Georgsson och fortsätter:

– Vi kan se vad elever äter mest av, räkna ut hur mycket som behöver lagas när det gäller vissa rätter samt få elever och personal delaktiga i arbetet med att tänka hållbart.

Holmsjö-Skola-4.jpg
Gustav Olsson ser fram emot en hållbar skolmiljö.

Positiva parametrar

I klassrummen sitter sensorer som mäter luftkvalitet och antal personer i lokalen, liksom värmepåverkan och lufttillförsel. All data presenteras via ett gränssnitt på webben.

– Det är bra att kunna jämföra parametrar om personal och elever upplever lokaler positivt eller negativt. Det finns fler användbara delar, men vi är ännu i nybörjarstadiet, säger Ann Georgsson.