Beskrivning: Du som har ordinarie hämtning tisdag 7 maj till och med torsdag 9 maj: Sätt ut dina kärl senast klockan 06:00 dagen före ordinarie hämtning. Viss förskjutning kan ske, så låt kärlen stå tills de är tömda. Tack för hjälpen!

Google Translate:

Beskrivning: Du som har ordinarie hämtning tisdag 7 maj till och med torsdag 9 maj: Sätt ut dina kärl senast klockan 06:00 dagen före ordinarie hämtning. Viss förskjutning kan ske, så låt kärlen stå tills de är tömda. Tack för hjälpen!

Forma framtiden

Kan man skriva ut ett hus, eller en stol, eller rent av ett mänskligt öra? Jo, det går utmärkt och förändrar spelplanen för hållbar tillverkning.

3D-skrivare har funnits sedan 1980-talet. Principen idag är densamma som då. Att skriva ut material, lager på lager, så de bildar ett objekt. I mitten av 00-talet blev tekniken snabbare och bättre, vilket medförde en hype där det förutspåddes att alla skulle ha sin egen 3D-skrivare hemma och slippa åka till IKEA när det behövdes nya handtag till köksluckorna. Där är vi inte ännu.

Däremot har 3D-printers blivit en mogen teknik som visat sig kostnadseffektiv inom tillverkningsindustrin – och bra ur ett hållbarhetsperspektiv. Du skriver bara ut det som behövs istället för att bearbeta ett råmaterial där merparten går till spillo.

Förändrar industrin i grunden

Bilindustrin är långt framme och flera tillverkare använder redan 3D-printade delar som kan vara lättare, mer aerodynamiska och mer hållfasta. Dessutom billigare att framställa. Sportbilstillverkaren Czinger har tagit steget fullt ut och 3D-printat hela bilen.

”Den levererar inte bara branschledande prestanda i alla delar, utan förkroppsligar också en teknik som i grunden kommer att förändra fordonsindustrin”, säger grundaren Lukas Czinger i ett pressmeddelande.

Kanske kommer även byggbranschen förändras i och med att 3D-printers börjat användas för att bygga hus. I Nantes, Frankrike, tillverkades det första 3D-printade huset som en familj flyttade in i 2018. Byggnaden tog 54 timmar att skriva ut. Att printa ett hus kan innebära en kostnadsminskning på 25 procent jämfört med ett traditionellt bygge. Dessutom tillverkat med hållbara, ofta återvunna material, på halva arbetstiden.

Implantat och rymdfart

Listan på användningsområden är redan lång – och kommer att bli längre med tiden. Redan nu används 3D-utskrift för att producera komplexa ortopediska implantat. I USA, har man exempelvis lyckats framställa ett öra gjort av 3D-printad levande vävnad. NASA är mycket intresserade av tekniken. Inför kommande resor till Mars eller månen är det naturligtvis smidigare att skriva ut den utrustning man behöver på plats än att behöva ta upp utrymme i rymdfarkosten. Mode, mat- och möbelindustrin är redan igång med 3D-skrivare.

Nu när tekniken är tillgänglig blir fördelarna snabbt uppenbara. Det går att forma komplexa produkter som inte tidigare varit möjliga att tillverka och produkterna tillverkas när du behöver dem. Alltså behövs ingen lagerhållning. Det låter som science fiction, men den framtiden är redan här.

Reform Design Lab stol1.jpg
Antropo_29_wm_sculptur.jpg

Möbler av fisknät, kaffesump eller bildelar görs möjligt genom 3D-printning. Foto: Sculptur

Skulpterar i plast och kaffe

I Karlshamn ligger företaget Sculptur som blev först i världen med att använda industrirobotar för att 3D-printa möbler. Bland flera spännande projekt finns en kaffebar, tillverkad helt av restprodukter från kaffetillverkning. En soffa gjord av gamla fisknät samt stolar av bilplast. Ett resultat av Project Bumper där stötfångare från skrotade bilar mals ner och återanvänds som råmaterial. Möblerna säljs sedan till partnerföretag i projektet och kan användas i receptioner, bilhallar eller liknande lokaler. Därefter kan de återvinnas igen.

Källa: 3D-printing Printing Industry, RISE, Czinger, Ny teknik, 20 trender mot 2030